Jäsenhuone|Työhuone

OLS hakee päätoimisia valmentajia

19.9.2016

OLS ottaa ison kehitysharppauksen

 

  Oulun Luistinseuran jalkapallojaosto kehittää junioritoimintaansa ammattimaisempaan suuntaan.  Kaudelle 2017 seuraan palkataan junioripuolelle kaksi päätoimista valmentajaa. Toinen valmentajista tulee U13-U14 ikäluokkien vastuuvalmentajaksi tehtävänkuvan koostuessa täysin käytännön valmennustyöstä. Toinen päätoiminen paikka avautuu ikäluokkien U7-U9 valmennukseen, tehtävänkuvan sisältäessä valmentamisen lisäksi myös seuratyötä.


”Mahtava juttu kaiken kaikkiaan. Ammattivalmentajia tarvitaan, jotta meillä olisi todellinen mahdollisuus tarjota pelaajille laadukasta valmennusta. Laadukas valmennus koostuu yksityiskohtaisesta pelin oppimaan saattamisesta, kehittymisen seurannasta ja ennen kaikkea johdonmukaisesta palautteesta. Tällä tavoin pelaajat viihtyvät entistä paremmin lajin parissa ja se taas edesauttaa pelaajien kehittymistä ja rakastumista lajiin ja urheiluun ylipäätään.” OLS:n valmennuspäällikkö Antti Pehkonen toteaa tyytyväisenä.


  Ammattivalmentajiin siirtyminen ei ole aivan yksinkertaista junioripuolella ja on vielä varsin harvinaista koko maan mittakaavassakin. OLS:ssa valmennuksen kehittäminen on ollut yksi keskeisimmistä kehityskohteista viime vuosien aikana.


”Olemme rakentaneet omaa toimintamalliamme nyt reilun vuoden ajan ja nyt siirrytään suunnitelmista käytäntöön. Hakuun tulevien paikkojen työnkuvat eroavat hieman toisistaan toisen kohdentuessa täysin käytännön valmennukseen ja toisen kohdentuessa U7-U9 valmennuksen lisäksi kyseisten ikäluokkien valmentajakoulutukseen ja myös seuratyöhön. Nuoremmissa ei erillisiä kilpajoukkueita perusteta vaan toiminta perustuu enemmän motivoituneiden ja innokkaiden U7-U9 ikäluokan pelaajille tarjottavaan lisäharjoitusmahdollisuuteen ja ikäluokkien oto -valmentajien koulutukseen. Myös kustannukset tässä mallissa ovat sillä tasolla, että niiden osalta toimintaan mukaan tuleminen mahdollistetaan kaikille” OLS:n toiminnanjohtaja Janne Mahlakaarto sanoo.


”Näin saadaan uudet työnkuvat kohtaamaan hyvin näiden ikäluokkien toimintaa ja lisäresurssien tarvetta. Olemme avoimesti informoineet, ja tulemme informoimaan, asiasta meidän seuran joukkueita ja pelaajien vanhempia sekä keskustelleet mahdollisuuksista ja kustannuksista toteutukseen liittyen. Seuran johto on näiden keskustelujen perusteella tehnyt päätöksen aloittaa suunnitelman toteuttamisen kahdella päätoimisella valmentajalla. Ensi kauden kokemukset varmasti antavat suuntaa meille jatkoa varten, kun toimintamallia kehitämme edelleen eteenpäin. Lähitulevaisuudessa tavoitteemme on saada päätoiminen valmennus 7 -vuotiaista aina B-jun. saakka.” Mahlakaarto jatkaa.

 


  Kun puhutaan ammattivalmennuksesta, herättää se varmasti monissa kysymyksiä myös toiminnan kustannuksista. Kustannusten pitäminen järkevällä tasolla jatkossa on ollut ensiarvoisen tärkeää myös OLS:ssa, kun päätoimisen valmennuksen mallia on suunniteltu viimeisen vuoden aikana.


”Tottakai riskit ovat aina olemassa, kun toiminnan rakenteita muutetaan. Mutta kustannukset pelaamisesta on yritetty tosissaan saada pidettyä järkevällä tasolla.  Yksi iso kustannuserä joka ikäluokkajoukkueessa on turnausmatkat. Kauden aikana tehdyistä turnausreissuista tulevat kustannukset ovat joukkueilla aika isoja, joten näemme, että sieltä on mahdollisuus kompensoida päätoimisen valmennuksen kuluja. Yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että siirretään tien päälle menevää rahaa ympärivuotiseen ammattivalmennukseen. Tietysti täytyy pitää huoli siitä, että myös tasokkaita otteluita on kalenterissa riittävä määrä.” Mahlakaarto selventää.


  OLS aloittaa henkilörekrytoinnin kyseisiin tehtäviin perjantaina 9.9. ja henkilöt ovat valittuina lokakuun alkupuolella. Päätoimiset työtehtävät varsinkin juniorijalkapallon valmentamiseen liittyen ovat harvassa. Alkuvaiheessa vastaanotto on ollut positiivista ja kiinnostusta on jo ollut monelta suunnalta.


”Kiinnostus tehtäviä kohtaan on yllättänyt meidät jo tässä vaiheessa, sillä hakemuksia on tullut Oulun ulkopuoleltakin, vaikka emme ole vielä edes virallista hakua aloittaneet. Oulun alueeltakin kiinnostusta toimintaamme on ilmennyt erittäin kovasti niin valmentajien kuin pelaajien vanhempienkin suunnalta, joten uskomme vahvasti tämän jutun onnistumiseen.”  valmennuspäällikkö Pehkonen tuumaa ja jatkaa ”Osaavia oto-valmentajia myös tarvitaan ja tällä ratkaisulla heidän viihtyvyytensä ja jaksamisensa paranee, kun on selkeästi vastuuvalmentaja, jolla on oikeasti aikaa huolehtia pelaajakehityssuunnitelmista ja niiden toteuttamisesta. Lisäksi oto-valmentajamme näkevät omat kehittymismahdollisuudet seurassamme aina päätoimiseksi valmentajaksi asti ihan konkreettisestikin. ”.

 


  Uusien pelaajien on mahdollista päästä OLS:n ikäluokkajoukkueisiin lokakuussa, kun joukkueilla on avointen harjoitusten jakso. Joka kausi pelaajistossa tulee muutoksia ja uudet pelaajat ovat erittäin tervetulleita tulemaan tutustumaan toimintaan.


”Avoimet harjoitukset käynnistyvät lokakuussa, kunhan edellinen kausi saadaan ensin pelattua alta pois ja valmentajarekrytointi päätökseen. Toki joukkueiden harjoituksiin pääsee kokeilemaan periaatteessa milloin vain. Ainoastaan ajankohta täytyy sopia joukkueen vastuuvalmentajan kanssa etukäteen. Pyrimme kaikkinensa tällä sapluunalla hieman kasvattamaan nykyisten ikäluokkaryhmien pelaajamäärää, joten paikkoja on tarjolla enemmän kuin aikaisempina vuosina. Pääperiaate on, että pelaajan täytyy olla innostunut lajista ja tietenkin se, että pelaaja selviytyy ryhmän mukana, jotta lähtökohdat toiminnassa viihtymiselle ovat olemassa.” Pehkonen täsmentää.

Lue lisää avoimista paikoista Valmentajapörssistä