Jäsenhuone|Työhuone

Jukka Vakkilan blogissa kaikki EM-kolumnit

3.7.2012

Julkaisemme EM-kisojen ajan Jukka Vakkilan Keski-Uusimaa lehdelle kirjoittamia blogeja tällä palstalla sitä mukaa kun ne ovat ilmestyneet lehdessä.


EM-jalkapallo 2012, kolumnit

Punainen myllytys

Kolmannen peräkkäisen arvoturnausmestaruuden voittanut Espanja ei jättänyt selittelyn varaa selättäessään Kiovan finaalissa huipputurnauksen pelanneen Italian lukemin 4-0. Italialla oli toisen jakson alussa pieni mahdollisuus päästä peliin mukaan Di Natalen kahdesta hyvästä tilanteesta. Espanja riisui Italian aseista silmiä hivelevällä, lähes virheettömällä syöttöpelillään. Aiempiin otteluihin verrattuna huimasti tempoa lisännyt mestari näytti kentän jokaisella osa-alueella, mitä huippupelaajilta vaaditaan. Se näytti, että turbovaihde löytyy kun sitä tarvitaan.

Espanja joutui kulkemaan pitkän tien ilman suurempia menestyksiä, mutta nyt on löytynyt oikeat lääkkeet. Ylivertaiset keskikenttäpelaajat, jotka omaavat lähes täydellisen pallon hallinnan ja syöttötaidon, pyörittävät peliä vaihdellen pelitempoa ja rytmiä kunkin tilanteen vaativalla tavalla mielin määrin. Ratkaisu syntyy kun oikea-aikainen, terävä, nurmikkoa nuoleva syöttö puhkaisee vastustajan puolustuslinjan. Usein se nerokkuus kulminoituu joko Xaviin tai Andres Iniestaan. Molemmat ansaitsevat turnauksen parhaan pelaajan tittelin. Luova tapa pelata jalkapalloa liitetään vankkumattomasti Hollantiin. Nyt on keksittävä sopiva nimi Espanjan luomalle mallille. Olkoon se vaikka ”Punainen myllytys”.

Jos kaikkialla maailmassa jäljitellään Espanjan tapaa pelata jalkapalloa, niin ei ole liioiteltua sanoa, että ”Punainen”on piirtänyt jalkapallokuviot uusiin kuoseihin. Yksi turnauksen hienoimmista hetkistä oli finaalin loppuminuuteilla. Fernando Torres siirtyi ensin kolmannella maalillaan kisojen maalintekijöiden kärkijoukkoon. Seuraavalla henkilökohtaisella osumalla hän jäisi historiaan vuoden 2012 maalikuninkaana. Se avopaikka tulikin, mutta herrasmies, täydellistä joukkuepelaajan luonnetta osoittaen syötti pallon juuri kentälle tulleelle pelikaverilleen Juan Matalle. Mata latasi tyhjiin loppulukemat 4-0. Siinä oli myös osaltaan Torresin kiitos Matalle, joka tuki häntä Chelsean vaikeina aikoina. Tuosta teosta jopa Italian Mario Balotelli voisi ottaa opiksi. Jalkapallo on joukkuepeli. Onneksi olkoon Espanja!

(Keski-Uusimaa 3.7.)
 


 

Valtaosa maailman parhaista jalkapalloilijoista nähdään tänä iltana Ukrainan Kiovan stadionilla tavoittelemassa Euroopan mestaruutta. Vuoden 2012 Puolan ja Ukrainan yhdessä järjestämä EM-turnaus saa arvokkaan päätöksen. Hallitseva mestari Espanja on rakentanut  joukkueensa mahtiseurojensa Barcelonan ja Real Madridin pelaajista. Monien yllätykseksi finaaliin loistavalla pelillä selvinnyt Italia puolestaan perustaa joukkueensa oman mahtiseuransa Juventuksen miehiin. Ilmiömäiseen iskuun päässeen Italian pelijohtajan Pirlon lisäksi puolustuksesta löytyy neljä Juven pelaajaa. Juuri tästä syystä valmentajat Vicente del Bosque ja Cesare Prandelli ovat voineet pitää vakiokokoonpanot  koossa koko turnauksen ajan.

Molempien joukkueiden tyyliin kuuluu pelata omaa peliä. Espanjalla se tarkoittaa pallon hallintaa niin kauan kunnes ratkaisusyötölle paikka avautuu. Useimmiten se namupallo lähtee Iniestan tai Xavin jalasta. Italia luottaa myös pitkään palloon, koska heillä on siihen tyyliin sopivat kärjet Balotelli ja Cassano. Tarkka oikealla kierteellä lähetetty pallo on useimmiten Pirlon käsialaa. Joukkueet kohtasivat jo alkulohkossa (1–1) ja osoittautuivat erittäin tasaväkisiksi. Maalivahdeista sekä Buffon että Casillas ovat kokeneet lähes kaiken. Buffon on ehkä paremmassa iskussa rankkarien torjunnoissa. Italian puolustus Chiellini, Bonucci, Barzagli, Balzaretti sattaa olla hivenen Espanjan Ramosin ja Piquen johtamaa linjaa puolustusvoittoisempi.  Väittäisin samaa myös saapasmaan keskikentästä.

Hyökkäyssuuntaan Andrea Pirlo on sama Italialle kuin Andres Iniesta ja Xavi  Espanjalle.
Saapa nähdä onko Fernando Torres valmentaja del Bosquen valttikortti myös tässä finaalissa. Uskon, että Espanja tarvitsee ryhmäänsä huippusyöttelijöiden lisäksi myös  Italian selustaan juoksijan. Viime ottelussa kokeiltiin Sevillan Alvaro Negredoa, mutta nyt on mestaruusottelu. Odotettavissa on ilmiömäisten taitureiden viihdyttävä draama. Se voi ratketa yhteen tilanteeseen. Balotelli on viimeistellyt kolme maalia, Torres kaksi ja Cassano yhden maalin. Nyt verkko voisi heilahtaa jo aiemmin viisi maalisyöttöä antaneen Antonio Cassanon toimesta.


(Keski-Uusimaa 30.6.) 


 

Ei auta, ei auta. Mitkään selitykset eivät auta. EM- jalkapallon ennakkosuosikki Saksa on ulkona. Juuri silloin kun näytti niin hyvältä ja varmalta, tuli huippuvireeseen virittäytynyt Italia ja ajaa pörräytti Fiatillaan kirkkaasti ohi Mersun. Miten näin voi käydä? Näin voi käydä siksi, että jalkapallo on yksi maailman hienoimmista urheilumuodoista, missä yksittäisen ottelun voittajan ”tietäminen” ei ole helppo nakki kenellekään. Nyt en puolustele omia veikkauksiani. Sanoisin vaan että Italia oli välieräottelussa erinomainen ja ”azzurrin” jokainen pelaaja täytti täydellisesti tehtävänsä. Saksa voi miettiä syitä ties mistä, mutta nyt he jäivät jalkoihin lukemin 1 – 2.

Voiko futisfani enempää toivoa kuin saada nähdä Mario Balotellin täydellisyyttä hipovat suoritukset. Ensin Pirlon ja Cassanon älykkäästi rakentama Balotellin 1-0 päämaali ja Riccardo Montolivon täydellisen vapauttavasta syötöstä Balotellin 2–0. Toki voidaan kysyä mitä teki Saksan puolustus näissä tilanteissa. Ei kannata liiaksi hakea syyllisiä, sillä jos Anttonio Cassanon ja Mario Balotellin kaltaiset  tuittupäät (valmentajien kauhut) päättävät olla pelihuumorissa samana päivänä ja vieläpä samassa pelissä, niin peli on pelattu.

Saksa on futismaa missä esitetään voimakasta kritiikkiä silloinkin kun maa voittaa mestaruuksia. Se takaa kehityksen ja taas MM-turnauksessa 2014 Saksa on yksi ennakkosuosikeista.

Sunnuntain finaalia vailla oleva EM-turnaus on osoittanut, kuinka vaikeaa ennakkosuosikin asema voi olla. Monet heistä levittelevät aurinkorasvaa ja pomputtelevat parhaillaan rantapalloja. Italian mahtavan esityksen lisäksi kiitos on jaettava Portugalille, minkä kynsistä mestari Espanja selvisi vasta rankkareilla. Se, että Bruno Alves ei saa rankkaria sisään ja Csec Fabregas saa, on pienestä kiinni. Portugali voi olla ylpeä joukkueestaan ja ennen kaikkea raikkaasta pelityylistä. Joukkue lähti rohkeasti asetelmalla 4-3-3, pyrkien pelaamaan taitojalkapalloa alhaalta lähtien Pepen, Alvesin sekä Coentraon toimiessa pelin käynnistäjinä. Pepen panos Espanja-ottelussa oli mielestäni lähellä kymppiä. Olen aina pitänyt hokemasta: ole yksilö, mutta pelaa  joukkueellesi. Tiedän että tähtipelaajat ovat erilaisia ja erilaisuus on rikkautta. Silti en ymmärrä, miksi loistava Cristiano Ronaldo on niin kiinnostunut hiuksistaan. Jopa enemmän kuin pelikavereistaan. Taasen Italian tähtipelaaja Andrea Pirlo ei puhu, mutta pelaa. En tiedä pussaako.

Partakosken metsien ja rantojen useat kesäasukkaat ovat tehneet jälleen kerran arvokisaveikkauksensa. Olen siinä mukana. Voitto näyttää taas luisuvan naishenkilöille, jotka sanojensa mukaan eivät ole käyneet matseissa koskaan.

(Keski-Uusimaa 29.6.)


 

Puseron alla asuu pieni Oliver Kahn

Puola on tehnyt osuutensa vuoden 2012 EM- jalkapallon järjestäjänä tänä iltana. Saksa ja Italia ratkovat Varsovassa kumpi joukkueista on finaalissa. Euroopan mestari käynnistää juhlat turnauksen viimeisessä ottelussa sunnuntaina Ukrainan Kiovassa.

Satuin juuri katsomaan Saksan television lähettämän dokumentin legendaarisesta maalivahdista, Oliver Kahnista. Tämä taipumaton veskari saavutti ja näki lähes kaiken niin Bayern Munchenissä kuin Saksan maajoukkueessakin. Nyt mies pyörittää konsulttifirmaa ja kiertää mm. nuorisovankiloita ajatuksenaan luoda uskoa sekä yritysjohtajiin että nuoriin syrjäytyneisiin. Kahn jos kuka voi uskottavasti julistaa: älä koskaan anna periksi, älä koskaan luovuta. Jos jotakin haluat, niin voit sen myös saavuttaa. Sinä itse vastaat itsestäsi. Oliver Kahn oli pelaajana tinkimätön. Hän ei todella luovuttanut koskaan. Hänen kohtaamisensa nuorten rikollisten kanssa teki syvän vaikutuksen. Myös rikollisiin.

Joachim Löwin valmentaman Saksan jokaisen pelaajan puseron alla asuu pieni Oliver Kahn. Välierävastustaja Italia tietää sen varsin hyvin. Italian sinipaidat ovat toisaalta itse tunnettuja kyvyistään latautua juuri tärkeillä hetkillä. ”Olemme paineen alla parhaimmillamme”, väittää valmentaja Prandelli. Miten Italian valmentaja voi uskotella pelaajilleen että he voisivat pudottaa kolme kertaa Maailman mestaruuden ja kolme kertaa Euroopan mestaruuden voittaneen hirmukuntoisen Saksan? Ehkä ei uskottavasti mitenkään. Yllätys ei liene sekään, että saksalaisille osui Italiaa pitempi palautumisaika ennen välierää. Heillä kun on muutenkin kahden joukkueen verran mestarien vertaisia pelaajia.

Saksaa olen ylistänyt jo monissa kolumneissa, joten todetaan nyt lyhyesti, että he voivat juuri nyt hävitä vain hyvin onnekkaalle vastustajalle. Ehkä rouva Fortuna tulee Italian avuksi. Tuohon ratkaisijan rooliin voi tarjota kisojen parasta pelintekijää, Andrea Pirloa. Hänen itsevarmuutensa on huipussaan. Jos Mario Balotellin lapikas osuu oikeaan aikaan - niin miksei. Italian puolustus on toiminut maalivahti Gianluigi Buffonin johdolla erinomaisesti jo neljässä ottelussa. Vain Espanja ja Kroatia ovat onnistuneet puhkomaan heidän puolustuksensa kertaalleen.

Yleensä joukkue, mikä päästää vähiten maaleja on lähellä mestaruutta. Jos Italia jotenkin pystyisi venyttämään pelin aina rankkarikilpailuun, niin Buffonille jäisi kuoliniskun avaimet. Vai mihin uskoo valmentaja Prandelli.

Roy Hodgson ilmaisi asian näin. Hyvä puoli Englannin putoamisessa jatkosta oli se, ettei tarvinnut jäädä häviämään Saksalle.

(Keski-Uusimaa 28.6.)Real Madridin huiput iskevät illalla yhteen

Portugalin valmentaja Paolo Bento on melko kokematon heppu verrattuna Espanjan menestysluotsiin Vicente del Bosqueen. Aloittaessaan maajoukkueen peräsimessä v 2010, hän ei ollut portugalilaisten suosikki. Vähitellen menestys on muuttanut mielipiteet ja samalla hitsannut joukkueen yhtenäiseksi. Onko Portugalista todelliseksi Espanjan haastajaksi tänä iltana Varsovassa pelattavassa välieräottelussa?

Mielenkiintoa Portugalin ja Espanjan kohtaamiseen tuo se, että kentällä nähdään yhteensä jopa 7-8 Real Madridin pelaajaa. Espanjalla on ainakin alakerran Iker Casillas, Sergio Ramos ja  Alvaro Arbeloa tulessa ja heidän tukenaan puolustavana keskikenttäpelaajana Xabi Alonso.  Näiden rinnalle Bosque heittää Barcan miehistä ainakin Gerard Piquen, Sergio Busquetsin, Xavin ja Andres Iniestan. Miten kokematon Bento vastaa espanjalaisten tähtiasetelmaan. Myös hänellä on heittää peliin Madridin miehiä: Cristiano Ronaldo, Pepe ja Fabio Coentrao . Molemmat maat ovat pitäneet kiinni vakiokokoonpanoista koko kisojen ajan.

Avainpohdintoja tulee olemaan pitääkö valmentaja Bento Ronaldon vasemmalla laidalla, missä tehopommittaja saa vastaansa seurakaveri Arbeloan. Toinen seurakaveri, jota Arbeloan on syytä varoa on Portugalin nouseva vasen pakki Coentrao. Ronaldo voisi aloittaa keskelläkin, mutta silloin hän törmää puolestaan seurakaveriinsa Ramosiin. Ei ole helppoa. Kuka ottaa Portugalin loukkaantuneen huippuhyökkääjän Postigan  paikan? Hugo Almeida, 191cm, on hyvä vaihtoehto. Kova ase Nanin ja Ronaldon väliin.
Illalla tiedämme, onko Bosque antanut joukkueelleen käskyn väsyttää ”pelkillä” keskikenttäpelaajilla ja 800 syötöllä portugalilaisten puolustus. Silloin Fernando Torres aloittaisi penkillä ja Fabregas saisi tilaisuutensa. Jos peli on pitkään tasan niin ratkaisijaksi del Bosque voi lähettää oikealle laidalle Jesus Navasin. Navas on erittäin vaarallinen silloin kun vastustajalla jalka on jo raskas.

Spekulointi kuuluu jalkapallokulttuuriin, mutta paras katsoa livenä, miten tänään käy.
Mestarin päänahka on himoittu. Uskon kuitenkin että espanjalaisilta löytyy vielä yksi vaihde lisää. Se tietää finaalipaikkaa.

(Keski-Uusimaa 27.6.)


 

Pirlo teki Panenkat

Italian valmentaja Cesare Prandelli pumppasi miehistöönsä henkeä väsymättä koko  puolivälieräottelun ajan. Sama motivointi jatkui jatkoajan tauolla sekä vielä ennen rankkarikisaa. Englannin Roy Hodgson istui sykkyrässä penkillään. Aivan kuin hän olisi valmistautunut tappioon jo etukäteen. Italiasta paistoi halu voittaa ottelu, eikä briteillä ollut muutamaa lähentelyä lukuun ottamatta mitään sanottavaa. Pallonhallinta oli selkeästi saapasmaalla. Lisäksi tilastoidut maalintekoyritykset menivät Italialle lukemin 23-6 ja laukaukset kohti maalia luvuin 11-1.

Tilastotiede ottelutapahtumassa ei pidä läheskään aina paikkaansa. Nyt se joukkue mikä määräsi tahdin onnistui oikeutetusti ratkaisemaan ottelun, vaikkakin vasta rankkarikisan kautta. Epäonnistujia olivat Englannin Ashleyt Cole ja Young. Italian todelliset ratkaisijat olivat Joe Hartin ärsyttämä Andrea Pirlo sekä hienosti hermonsa hallinnut vaihtomies Alessandro Diamanti. Loistavaa turnausta pelaava Pirlo teki brittiveskarille rankkarivipin, minkä Mr. Hart muistaa ikänsä. Se jää muutenkin elämään samoin kuin erään Antonin Panenkan vastaavanlainen stoppari 1976 EM-finaalissa.Tuolla maalilla Tsekkoslovakia vei mestaruuden Länsi-Saksalta. Nuoret uraansa aloittelevat TV-selostajat eivät tätä ehkä muista. Panenka ja Youtube, niin siellähän se.

Taktisesti tarkastellen Prandelli oli piilottanut Pirlon taitavasti keskikenttäkolmikon Marchisio, Montolivo, De Rossi taakse. Sieltä laajalla säteellä liikkuva pelintekijä pääsi hyvin pyörittämään Italian peliä. Kärkipelaajat Mario Balotelli sekä Antonio Cassano saivat vuorotellen lähes tuhannen taalan paikkoja, mutta verkkoon asti he eivät pelitilanteista palloa saaneet. Italiaa arvioidessa ei sovi unohtaa, että Gianluigi Buffon on edelleen huippureppuri. Prandellilla on vielä mahdollisuus näyttää taktiset kykynsä. Hodgson on jo saarella. Royn joukkue ei hävinnyt peliajalla yhtään ottelua, joten Steven Gerrardin ja kumppanien ei tarvitse hirveästi hävetä. Jotain siitä junnaamisesta jäi kuitenkin puuttumaan.

( Keski-Uusimaa 26.6.)


 

Huipuilla ajoitukset kohdallaan

Joachim Löw antoi roiman annoksen itseluottamusta ryhmälleen peluuttamalla rohkeasti joukkueen nuorimpia miehiä puolivälieräottelussa Kreikkaa vastaan. Hyvässä iskussa olleet Lukas Podolski ja Thomas Muller saivat kaivattuja lepominuutteja. Saksa näytti sen tärkeimmän syy, miksi heiltä odotetaan Euroopan mestaruutta. Laitalinkkinä häärinyt Marco Reus, 23v on Alexander Ringin pelikaveri Borussia Mönchengladbachista kun taas Andre Schurrle, 21v on Sami Hyypiän tuttu Leverkusenista. Mestari Dortmundin Mario Götze, 20v sai myös ottelumerkinnän ja luottamuksen valmentajaltaan.. Saksalla on siis lähes jokaiselle pelipaikalle kaksi maailmanluokan vaihtoehtoa. Ketään ei tarvitse kuluttaa loppuun pitkän turnauksen aikana. Se on iso etu viimeisiä otteluita ajatellen.
Löwille on lähes samantekevää, pelaako heillä piikkipaikalla Mario Gomez vai viimeisiä arvokisojaan käyvä Miroslav Klose. Kun taustalta tukea ovat antamassa Mesut Özil, Sami Khedira sekä Bastian Schweinsteiger, niin tiiviistikin puolustavat joukkueet ovat lujilla. Khedira osoitti Kreikka-ottelun komealla maalillaan, että hän ei ole pelkästään puolustava keskikenttäpelaaja.

Jos sattuu niin että kukaan hyökkäävistä huippunimistä ei saa avausmaalia aikaiseksi, niin paikalle kiiruhtaa pakin tontilta kapteeni Philipp Lahm. Loistava nousu ja maali häneltä Danzigin ottelussa. Lahm on tottunut pelaamaan sekä oikealla että vasemmalla  voimakkaasti hyökkäävässä roolissa. Myös Jereme Boateng viihtyy pakkina molemmilla puolilla. Tämä taas antaa valmentajalle oivan taktisen aseen ja se tietää vastustajalle harmia.

Aivan huonosti ei mene Espanjalla eikä Portugalillakaan. Hallitseva Euroopan mestari hoiteli Ranskan erittäin vakuuttavalla tavalla. Nyt oli tempoa huomattavasti aiempia otteluita enemmin ja syötöt olivat teräviä. Espanjalla on Saksan tapaan vahvoja akseleita kentän jokaisella alueella. Nyt heidän voitto-ottelussa ratkaiseva parivaljakko oli Jordi Alba ja Andres Iniesta. Xabi Alonson vuoro oli tällä kertaa olla viimeistelijä. Kisat lähestyvät huipennustaan. Hienointa on se, että huippunimet ja huippujoukkueet parantavat otteitaan. Heillä on ilmeisesti ajoitukset kohdallaan. Vai mitä mieltä ollaan Portugalin Cristiano Ronaldosta tai huipputaitavasta Nanista?

(julkaistu Keski-Uusimaa lehdessä 25.6.)
 


 

 

Sunnuntai 24.6. Kiova -  Kestääkö hyökkääjien hermot?

Italia on hivuttautunut hiljalleen ehdokkaaksi mitaliotteluihin. Joukkue pystyy pelaamaan voimakkaasti eteenpäin ja taitoa löytyy myös yllin kyllin. Kaikkiaan saapasmaa on esiintynyt mielestäni erinomaisesti. Englanti lähtee sunnuntain otteluun Kiovan stadionilla toistaiseksi tappiottomana joukkueena. Roy Hodgsonin ryhmä ei ole mielestäni mitenkään loistanut, mutta haittaako se. Voittamaanhan sinne kisoihin on lähdetty. Wayne Rooney on oiva lisä hyökkäyskalustoon. Hän pystyy ratkaisemaan pelejä, vaikka paikkoja olisi harvakseen. Myös Andy Caroll ja Theo Walcott voivat horjuttaa Italiankin puolustusta varsinkin kun näyttää selvältä että Giorgio Chiellini puuttuu kokoonpanosta. Hän on ollut yksi turnauksen parhaista alakerran pelaajista. Jos Englannin pelipäällikkö on Steven Gerrard, niin vastustajan vastaavassa roolissa häärii Andrea Pirlo. Molemmilla on mahdollisuus ratkaista peli joko kaukolaukauksella tai vaparista.

Sunnuntain ottelussa on mielenkiintoista seurata miten Italian huippuvaarallinen kärki Antonio Cassano pärjää kovaotteisen Jonh Terryn käsittelyssä. Englannin kapteeni saa olla varuillaan myös Mario Balotellin kanssa. Kaveri on varsinainen kuumakalle, mutta on vaarallinen hermot hallitessaan. Hän latasi mielestäni toistaiseksi hienoimman maalin ottelussa Irlantia vastaan..Kuumakalle löytyy myös Englannin riveistä Hän on tietysti Wayne Rooney. Jos nämä kaikki pysyvät kentällä niin tiedossa on jännitysnäytelmä.
 

julkaistu Keski-Uusimaa lehdessäLauantai 23.6. Donetski – 800 syöttöä vain yhden maalin vuoksi?

Juhannuspäivänä juhlailtana Suomen suvessa sormet hakevat kiihkeästi kanavaa ja nupit suuntaavat noin kaakkoon, Donetskin stadionille, missä oman pudotuspelinsä pelaavat hallitseva mestari Espanja ja uutta menestystä rakentava Ranska. Pelaako Ranska viimeisen pelinsä, ennen kuin matkaa 7.9. Olympiastadionille karsintaotteluun Suomea vastaan.  Mikäli Espanja jauhaa jälleen se 800 syöttöä enimmäkseen taakse ja sivusuuntaan, niin eipä minua yllättäisi, vaikka Franck Ribery ja Karim Benzema puikahtaisivat jossakin vaiheessa maalintekoon. Tappio-ottelu Ruotsille oli heikko, mutta muuten Laurent Blancin ryhmä on pelannut aivan hyvin. Pitkän tappiottoman putken jälkeen tilanne on nyt nollattu ja peli saattaa jälleen vapautua.

Espanja irrotteli alkulohkossa heikkoa Irlantia vastaan latoen neljä maalia, mutta nyt tilaa ei yhtä avopaikkoihin löydy. Vastustajat ovat oppineet matkan varrella, miten Xavi hakee syvyyssyötöillä sekä pikku nostoillaan kärkeä puolustuksen takaa. Se pitää Ranskan estää hyvällä keskustan porrastuksella. Varsinainen painajainen pahimmillaan vastustajille on ollut Andres Iniesta vasemmalla laidalla. Jos hän sieltä sisään pujahtaa niin peli on selvä.

Missään jalkapallo-oppaassa ei pystytä sanomaan että joukkue, joka syöttää pelin aikana 800 kertaa voittaisi joukkueen joka selviää puolet vähemmillä syötöillä. Kroatiaa vastaan Espanjan syöttömylly johti yhteen osumaan. Miten käy lauantaina. Näemme ainakin sen onko Ranska lukenut läksynsä. Jos on, niin mestarin tie voi olla katkolla.

julkaistu Keski-Uusimaa lehdessä


Freitag 22.6. Danzig – Avausmaali Kreikalle voisi olla Saksan tuho

Tämän illan puolivälieräottelussa Danzigissa kohtaavat ennakkosuosikki Saksa ja jälleen yllätysjoukkueeksi noussut Kreikka. Molemmat maat ovat saaneet maistaa aiemmin mestaruutta, mutta nyt Kreikan mahdollisuudet vaikuttavat vähäisiltä. Saksaa ei nimittäin taida pysäyttää mikään. Vai onko yllätys kuitenkin mahdollinen. Kreikan puolustuspeli luotiin jo saksalaisen mestarivalmentaja Otto Rehagelin aikana ja se toimii nykyisenkin luotsin, Fernando Santosin komennuksessa. Ihmeellistä, että joissakin asioissa niin lepsusti suhtautuvat kreikkalaiset jaksavat futiskentällä puolustaa koko joukkueen voimin. He iskevät myös kaksinkamppailutilanteissa kipua tuntematta. Heillä on aseenaan armoton vastahyökkäyspeli, missä nopeita päättäjiä löytyy; Fanis Gegas, Dimitris Salpingidis tai pelottavan näköinen rohjake Giorgos Samaras. Kymppipaikalla peliä  pyörittää taidolla  Giorgos Karagounis.

Jos Saksa saa laidoilla Lukas Podoskin ja Thomas Mullerin juoksuvauhtiin, niin jälkeä syntyy. Nyt vaaditaan liikettä ja nopeaa pallonsiirtelyä kolmikolta Mesut Özil, Sami Khedira ja Bastian Schweinsteiger. Mestarisuosikki on päästänyt jokaisessa kolmessa pelaamassaan ottelussa yhden maalin verkkoonsa. Melkein sanoisin että Kreikalle ei saa antaa ainakaan avausmaalia, sillä silloin voi kehkeytyä jymy-yllätys. Illan ottelussa ei ole kysymys siitä, kumpi on parempi joukkue, vaan siitä kumpi joukkue luo voittavan taktiikan.
 

(julkaistu Keski-Uusimaa lehdessä)


Torstai 21.6. Varsova – Se päättyy kyyneliin

Pulssi kohoaa. EM- jalkapallossa siirrytään tänä iltana pudotuspeleihin. Puolivälierissä kohtaavat päivän välein Tshekki – Portugali, Saksa – Kreikka, Espanja – Ranska ja Englanti – Italia. Ennen illan jännitysnäytelmää käydään kuuma keskustelu Ukrainan maalin hylkäämisestä tiistai-illan Englanti- ottelussa. Sääntökirjan mukaan pallon on oltava kokonaan maaliviivan yli, jotta maali on selviö. Kameroiden mukaan John Terryn maalin sisältä putsaama pallo olisi pitänyt hyväksyä maaliksi. Maailman jalkapalloliiton FIFA:n erotuomarikomitea on saanut jo aiemmin tehtäväksi tutkia maalikameran tai palloon asetettavan tunnistimen käyttömahdollisuutta. Näin oikeusmurhilta vältyttäisiin. On ymmärrettävää että läheskään kaikki eivät kameroista tykkää. Vastustajien mielestä se olisi alkuvihellys kaikkien kentällä tapahtuvien ”epäselvien” tilanteiden videotarkistuksiin. Sellainen ”kilauta kaverille”- sekoilu saattaisi johtaa mellakoihin sekä edelleenkin vääriin tulkintoihin. Lajissa, mitä pelataan 208 maailman valtiossa Sudanista Pääsiäissaarille samoilla säännöillä, kamerat muuttaisivat koko sen arvokkaan luonteen.

Tämän illan joukkueet Tshekki ja Portugali kohtasivat vastaavassa vaiheessa vuoden 1996 EM-turnauksessa Englannissa. Tshekki voitti Karel Poborskyn maalilla ja eteni jopa loppuotteluun. Muita huippunimiä kentällä olivat mm. Pavel Nedved sekä Luis Figo. Tänään Varsovan illassa on nostalgiaa. Nyt vastaavia sankariviittoja sovitellaan tshekkien primusmotorille Tomas Rosickylle ja huippuvireeseen päässeelle Portugalin Cristiano Ronaldolle. Rosickyä on hoidettu välipäivinä jopa hänen kotimaassaan, mutta eiköhän mies pelaa. Joskus ne joilta eniten odotetaan jäävät muiden varjoon. Erittäin vahvan vaikutuksen ovat alkulohkossa tehneet tshekkien energinen Petr Jiracek (2maalia) sekä keskikentän vasemmalla laidalla itseluottamusta osoittanut Vaclav Pilar (2 maalia). Hän on oikeajalkainen ja yllättää ajamalla keskelle. Maalia vartio yksi maailman parhaista, Petr Cech.

Portugalilla oli jo alkulohkossa huippuvastustajat. Minun mielestäni se esitti toistaiseksi kisojen parasta peliä voitettuaan Hollannin 2-1. Puolustus on hurjia miehiä täynnä Bruno Alvesin ja Pepen johdolla. Keskusta tukitaan vahvan Raul Meirelesin toimesta. Näin taataan vapauksia vasemmalta Ronaldolle ja oikealta sivustalta Nanille. Kaksi Portugalin peliä paikan päällä nähneenä Nani on juuri nyt ykkössuosikkini. Hänen tekniikkaa ja syöttötaitoa kannattaa seurata. Yksi Portugalin valteista on huikea nopeus.
Jälleen on sen illan vuoro, jolloin draamaa ei tule puuttumaan. Antaa pelaajien ratkaista Kyyneliin se päättyy joka tapauksessa.
 

(julkaistu Keski-Uusimaa lehdessä 21.6.)
 


 

20.6.2012

EM-kisojen tasosta kertoo jotakin se että huippupelaajia vilisevät Hollanti ja Venäjä ovat siirtyneet seuraamaan otteluita kotikonnuilleen. Puolan joukkueelta odoteltiin yllätystä, mutta sitä ei koskaan tullut. Naapurimme Ruotsi ja Tanska ovat myös valmiita kotimatkalle. Mikäli Ruotsi häviää tämän illan ottelunsa Ranskalle, niin Suomen karsintalohkosta turnaukseen selviytyneet maat (Hollanti, Ruotsi)ovat hävinneet kaikki kuusi otteluaan. Ja niin vahvoilta kuin ne vielä viime syksynä näyttivätkin.
Miksi urheilijat niin usein ”alisuorittavat” silloin kun kaiken piti olla kunnossa. Hollannin valmentaja Bert van Marwijk ei saanut tähtiryhmäänsä pelaamaan missään vaiheessa sitä peliä millä oranssit parhaimmillaan pelaavat. Portugali oli ratkaisevassa ottelussa kuin toiselta planeetalta. Hollannin tähdet eivät tuikkineet vaan yrittivät kukin vuorollaan hoitaa voiton kotiin yksin. Yllättävää maalle, jonka luova joukkuepelaaminen on ollut monille malliesimerkki. Näissä kisoissa robbenit, vanpersiit ja schneiderit olivat sammuneita tähtiä.

Venäjän peräsimessä hollantilainen Dick Advocaat ei myöskään onnistunut saamaan tähdistään heidän osaamistaan irti. Pietarin Zenitin supermiehien varaan rakennettu kuvio oli kaukana legendaarisesta punakoneesta. Ei siis joukkue vaan ryhmä omaan pussiin pelaavia kavereita. Huippujoukkueissa leipäänsä tienaavien pelimiesten ohjelma on nykyisellään todella rankka, joten joskushan se jalkakin voi väsyä. Näissä tapauksissa syy on varmasti paremminkin korvien välistä.

Lohko C päättyi eilen illalla. Irlannille kotimatka oli oikein, sillä heidän kakkosluotsinsa Marco Tardelli tuuletti kerran maailman mestaruutta, mutta nikkasi myös päällä Torinossa silmieni edessä Juventukselle voittomaalin valmentamani Hakan verkkoon. Juvea valmensi Giovanni Trapatoni.

Tänään seuraamme peseekö Ruotsi kasvonsa Kiovan illassa pyrkiessään yllättämään Ranskan. Arvostettu futismaa Englanti ei ole tarjonnut juuri muuta kuin junnaava aluepeliä, mutta niinhän se mestari-Kreikkakin aikoinaan. Illan toisen matsin mielenkiintona on varmasti Wayne Rooney ja hänen nykykuntonsa. Mukavaa olisi nähdä edes toinen järjestäjämaa jatko-otteluissa. Siihen Ukraina tarvitsee Donetskissa Englannin päänahan.

Ne tähdistöt, jotka suostuvat pelaamaan nöyrää joukkuepeliä, ovat kalkkiviivoilla useasti vahvoilla. Ensi sunnuntaina tiedämme mitkä neljä maata ovat hallinneet hermossa parhaiten.
 

(julkaistu Keski-Uusimaa lehdessä 19.6.)


18.6.2012

Klaas-Jan Huntelaar haluaa jatkaa uraansa Saksan Bundesliigan Schalken kärkihyökkääjänä. Samalla hän on vaatinut seuran presidenttiä etsimään espanjalaisen ikonin Raulin tilalle huippuhyökkääjää, jonka avulla he voisivat voittaa jotakin suurta. Meidän harmiksemme Teemu Pukista ei tässä yhteydessä puhuta. Huntelaarilla menee juuri nyt huonosti. Samaa on sanottava Arjen Robbenista, jolla epäonnistuminen jäi jotenkin ”päälle”. Taustalla oli ennen EM-turnausta Bayern Münchenin riveissä Saksan Cupin ja Bundesliigan sekä Mestarien liigan pyttyjen menettäminen. Jotta lohdutus tulisi EM-menestyksen mukana oranssipaidassa, pitäisi tänään Ukrainan yössä tapahtua ihmeitä.

Toivottavasti Venäjän Alan Dzagojev nukkuu tänä aamuna hyvin ja voi valmistautua rennosti jatko-otteluihin. Kaveri on vienyt lihat kupista nimekkäiltä kilpailijoiltaan kolmella maalillaan. Jos joukkue pysyy mukana loppukahinoihin asti, niin TsSKA Moskovan mies voinee odottaa siirtoa vieläkin isompiin ympyröihin.

Toistan tarkoituksella itseäni, mutta Fernando Torresin sympatiseeraajana katselin tyytyväisenä Irlannin murskajaisia. Ennustan ja tunnustan että parempaa on luvassa. Näin uskon. Seurasin myös mediapaikalta kun Saksan joukkue saapui edelliseen oteluunsa Lvivin stadionille. Keskikentän tärkein pelaaja Bastian Schweinsteiger katseli Miroslav Klosen kanssa bussin ikkunasta kivettynein ilmein tyhjyyteen. He keskittyivät. He tietävät että Euroopan mestarit tarvitsevat miehen joka onnistuu maalinteossa vähistä paikoista. Mario Gomez on laukonut neljästi ja verkko on heilahtanut kolme kertaa. Tämän sunnuntai-illan annissa kannattaa seurata myös Gomezin ruokkijaa Mesut Öziliä. Eihän rikas ole sen parempi kuin köyhäkään, mutta tämä numero kymppi ansaitsee Real Madridin pestistään noin 250 miljoonaa euroa. No se siitä potkupallosta.

Ei ole mitenkään vaikeaa siirtyä muutamaa tuhatta kilometriä Ukrainasta Etelä-Karjalan Partakosken mökkimaisemiin. Pelit pyörivät myös täällä. Keskellä metsää paikallisella ”Wembleyllä” pelatussa perinteisessä kohtaamisessa Taipalsaaren ”Leviät” joutuivat tyytymään tasuriin Savitaipaleen FC Pettilän kanssa. Torresin tapaan sielläkin joku ampui ohi.

 
(julkaistu Keski-Uusimaa lehdessä 17.6.)